Blog

Tietelientje

28 juni 2011

Gisteravond presenteerde ik voor de derde keer een pubquiz, samen met twee collega-pubquizmasters. Het was de afsluitende quiz van dit seizoen. Voor deze speciale gelegenheid namen alledrie de quizmasters ieder een themaronde voor hun rekening; de mijne was ‘Beroemde Parken’.
Het was bloedheet. De barbecue grilde worstjes en moten zalm, flessen Calvé currysaus maakten overuren. Uiteindelijk deden negentien teams mee. Negentien teams maal gemiddeld vijf spelers per team maakt vijfennegentig mensen. Behalve warm was het dus ook druk. Het ophalen van de antwoordkaarten (‘Nog heel even wachten, nog héél even, alleen vraag zeven nog, je krijgt hem zo!’), idiote teamnamen ontcijferen (‘Wat staat hier nou in godsnaam?’), controleren van de antwoorden (‘Rekenen we alleen een achternaam ook goed?’), scores noteren (‘Per acteur een half punt, toch?’), scores per ronde bij elkaar optellen (acht rondes in totaal, tien vragen per ronde), tussenstanden uitrekenen (plus pauzes om de antwoorden te geven) en voorbereiden op de volgende ronde (‘Staat de cd-speler klaar voor de muziekronde?’) – alles bij elkaar neemt het enige tijd in beslag. Dat geeft helemaal niet, dat is onderdeel van ons vak, maar daar had gisteren niet iedereen een boodschap aan. Tijdens het uitrekenen van de eindstand liep een meneer met vet haar op onze pubquizmastertafel af. Hij zei: ‘Kunnen jullie een beetje opschieten? We willen graag naar huis.’
Na afloop zeiden twee vrolijke zusjes tegen mij: ‘Jij hebt de stem van Ernie.’ Een zusje pakte een pen en een viltje en zei: ‘Bert en Ernie zijn de Michael Jackson van de poppenwereld.’ Vervolgens maakte ze op het viltje een tekening van Sexy Badman en Tietelientje. Ik kan niet wachten tot het nieuwe pubquizseizoen weer begint.