Blog

Mijn haar

1 juli 2010

Ik heb vaak complimenten gekregen in mijn leven, maar nooit kreeg ik er zo veel tegelijk als na mijn kappersbezoek van 17 maart 2005. Die avond zat ik met broers S. en F. met presentator Dolf Jansen te praten over ons zojuist verschenen meesterwerk ‘Nederland Lukraak’ in de studio van het vrij rap daarna overleden tv-programma Vara Live. Na afloop stond mijn telefoon roodgloeiendbarstensvol sms’jes, uitsluitend met de strekking: ‘WAT ZIT JE HAAR GOOOOOEEED!!’ Geen woord over ons optreden, het ging alleen maar over mijn nieuwe coupe. Terecht overigens, het was onvoorstelbaar goed geknipt.
Net als vijf jaar geleden stond ik dit jaar op 17 maart op het punt naar de kapper te gaan. Leek me leuk: kijken of ze het net zo goed konden knippen als toen. Op 12 oktober 2009 was ik immers voor het laatst geweest en er mocht wel weer wat af. Maar toen ik in de spiegel keek naar het zienderogen woekerende matje in mijn nek aarzelde ik plotseling. Waarom zou ik eigenlijk? Na die 17de maart 2005 was de hemel enkele maanden lang verwoestend naar beneden gevallen, dus waarom zou ik dat lot tarten? Ineens wilde ik niet meer. Ik nam een besluit en sloot daarbij een overeenkomst met mijn bijgeloof: zolang ik mijn haar liet groeien, zou mijn bijgeloof ervoor zorgen dat Nederland wereldkampioen in Zuid-Afrika werd. Alles voor de wereldtitel, meneer.
Inmiddels is de kwartfinale tegen Brazilië bereikt. Nog drie wedstrijden, de wereldtitel lonkt. Afgelopen week zag ik enkele spelers van Oranje met ongeschoren wangen en kinnen op tv interviews geven. Ze hadden een onderlinge afspraak gemaakt: pas als ze wereldkampioen waren, zouden ze zich weer scheren. Tot die tijd gaf hun baardje hen kracht. Ik voelde een onmiddellijke verbondenheid met de jongens (van wie Van der Vaart nu uiteraard in het Spaans ‘Ban der Baard’ genoemd zal worden) en ik wist op dat moment dat ik en niemand anders het lot van Oranje in handen had met mijn inmiddels 8,5 maand lange haar. Waar ik ook kom, overal krijg ik lollig bedoelde opmerkingen over mijn Argentijnse matje en Italiaanse vette lokken, maar ik geef geen krimp. Met Mijn Haar is morgen alles mogelijk. Ik wil niet op de zaken vooruitlopen, maar mochten we onverhoopt de halve finale weten te bereiken, weet u aan wie u dat te danken hebt.