Blog

Accu

4 april 2008

De afgelopen jaren heb ik geleerd alles wat negatieve energie oplevert zonder aarzelen vaarwel te zeggen. Ik kan het iedereen aanbevelen. Nooit meer stom werk of stomme mensen om me heen, dat ruimt lekker op. De rust die daarmee gepaard gaat voelt bijna Zen aan, zonder dat ik precies weet wat dat betekent. Of toch? Jarenlang hing er op de deur van mijn oud-hoofdredacteur en vriend H. een afbeelding van Boeddha met daaronder de tekst: ‘There is no way to happiness – happiness is the way.’ Er zijn inmiddels momenten dat ik denk te begrijpen wat hij daarmee bedoelde, een beetje.
De opruiming zorgt er bovendien voor dat ik alleen maar leuke mensen ontmoet, mooie opdrachten krijg, lekkerder eet en drink dan ooit en zelden in een slecht humeur ben. Ik geef toe, heel soms krijg ik nog de blues op momenten dat ik per ongeluk aan negatieve energiebronnen word herinnerd, maar die nemen steeds vaker de vorm aan van een door een vrouw gegooide sneeuwbal: krachteloos en meelijwekkend. Ik voel ze niet meer, ze schampen me nog slechts – ieder mens heeft recht op zijn eigen ongeluk, en tegen domheid is nu eenmaal geen kruid gewassen.
Afgelopen woensdag was ik in Bitterzoet aanwezig bij de presentatie van het prachtboek ‘Afrika is besmettelijk’. Het was er stampvol, vrolijk, inspirerend en bijzonder. Dat kon ook niet anders: de auteur is Steven van de Vijver, zelf al even vrolijk, inspirerend en bijzonder, en bovendien stampvol – met positieve energie. Het boek van deze menselijke accu is er een vol hoop, liefde en humor. Er is geen reden voor paniek in dit leven, zolang er maar Stevens zijn. Sta mij toe te dromen: nooit meer stomme mensen, nooit meer negatieve energie. Happiness is the way.