Blog

Raar

16 maart 2010

‘Zeg jij baas-boven-báás, of baas-bóven-baas,’ vraagt vriend J. afgelopen zondag, stoempend tegen de wind op weg naar Ajax-PSV. (Vriend E. had een kaartje over en tot mijn vreugde mocht ik mee, voor het eerst sinds vorig jaar mei.) Soms weet ik niet of J. een grapje maakt of niet, dus meestal wacht ik een paar seconden voor ik antwoord. ‘Baas bóven baas,’ zeg ik dan als ik zie dat het echt een vraag is, ‘baas-boven-báás klinkt raar, vind ik. Jij niet?’ ‘Ja,’ zegt hij, ‘maar je zegt toch ook niet hand-óver-hand?’ Nee, denk ik, dat klinkt ook raar. Maar volgens mij is dat iets anders. Ik probeer het verschil uit te leggen, maar we komen er niet echt uit.
Vlakbij het stadion fietsen we door een zwerm kippen en hanen die daar vrij rondlopen en ik zie in een bospaadje iets nog veel raarders: drie Ajax-supporters die uit een bestelbusje stappen (Ajax-sjaal stevig om de nek geknoopt, snor recht vooruit) en uit het busje drie vouwfietsen halen. Fascinerend. Er schiet van alles door m’n hoofd. Ik ken het eigenaardige fenomeen van supporters van buiten Amsterdam die vijf minuten voor het einde van de wedstrijd al weggaan ‘want dan zijn we de drukte op de weg lekker voor’, maar van supporters die op hun vouwfiets naar het stadion rijden vanuit hun in de bosjes verstopte bestelbus had ik nog nooit gehoord. Vroeger, eind jaren negentig, zat er in vak 428 een hele groep supporters uit Boskoop voor ons, met allemaal hetzelfde Speciaal Voor Ajax Gemaakte Wedstrijdjack aan. Grijs met rood. Met achterop heel groot: ‘Ajax Supporter Boskoop’ in een rondje gestikt, en dan het Ajax-logo eronder. Die hadden ook allemaal een snor en gingen ook altijd eerder weg, snel terug naar Boskoop. Zouden de vouwfietsers ook hun speciale plekje hebben vlakbij het stadion waar ze hun fietsen neerzetten, uit het zicht van gemene hooliganvandalen? Veilig tegen elkaar aan, en dat dan eentje een Speciaal Groot Slot bij zich heeft voor om alledrie de fietsen? En dat de anderen dan altijd voor de dropjes, pakjes sinaasappelsap en sigaretten zorgen?
In gedachten zie ik ze bij de stand 3-1 in de zesentachtigste minuut naar elkaar kijken tot de Leider met het Slot het teken geeft: we gaan. Bijna beneden op de trap halen ze de Boskopers in, die buiten nog een heel eind moeten lopen naar hun auto. Sukkels. De vouwfietsers wandelen gniffelend naar hun geheime plekje en fietsen daarna fluitend langs de Boskopers op weg naar hun bestelbusje in de bosjes bij de kippen. In de laatste minuut scoort Suarez 4-1.